Navigatie Link overslaanHome » Veelgestelde vragen » Kom ik ook in aanmerking voor een meeneemregeling als ik verhuis van een woning die met NHG is gefinancierd naar een woning die zonder NHG is gefinancierd?

Kom ik ook in aanmerking voor een meeneemregeling als ik verhuis van een woning die met NHG is gefinancierd naar een woning die zonder NHG is gefinancierd?

Ja, dat kan. Dan moet je natuurlijk wel voldoen aan de voorwaarden voor de meeneemregeling (zie de Algemene Voorwaarden van bijBouwe). Maar let op, je rente kan veranderen: je gaat namelijk op basis van het laatste overeengekomen renteblad van de rente voor NHG hypotheken naar de rente voor niet-NHG hypotheken. Met andere woorden, je neemt de rente niet mee maar je neemt het laatste renteblad mee (met de toepasselijke rentes voor NHG hypotheken en voor verschillende schuld-marktwaardeverhoudingen). Laten we dit verduidelijken met een voorbeeld.

Voorbeeld

Stel je hebt bij de aanvraag van je hypotheek je hypotheekrente vastgezet voor 10 jaar, met NHG en een rente van 1,78%. Na 5 jaar verhuis je naar een duurdere woning, waardoor je geen gebruik kan maken van NHG. Voor je nieuwe woning ga je 100% van de marktwaarde financieren (dit is belangrijk voor de rente die je krijgt na verhuizen).

Hieronder staat het renteblad dat van toepassing was toen jij de hypotheekrente 5 jaar geleden hebt vastgezet (bij de aanvraag van je hypotheek). In het rood zie je de oude NHG-rente en in het groen je nieuwe rente. De rente is voor jouw schuld-marktwaardeverhouding 2,34%. De rente voor je hypotheek stijgt daarom van 1,78% naar 2,34%.

Renteblad bij het aanvragen van je bijBouwe hypotheek (5 jaar geleden)

Kom ik ook in aanmerking voor een meeneemregeling als ik verhuis van een woning die met NHG is gefinancierd naar een woning die zonder NHG is gefinancierd?


In alle gevallen (ook wanneer je oude hypotheek zonder NHG is afgesloten) geldt dat als de schuld-marktwaardeverhouding lager is na verhuizing (en een nieuwe risicoklasse van toepassing is), de rente anders zal zijn voor je nieuwe hypotheek. Dit werkt op dezelfde manier als in het bovenstaande voorbeeld.