Je woning verduurzamen is investeren in jezelf

Investeren in een duurzamere woning levert je vaak direct geld op doordat je minder energie verspilt en zelf groene stroom opwekt. Erg handig wanneer de energieprijzen plotseling stijgen. Ook verhoog je de waarde en het wooncomfort van je woning. Een duurzamere woning is daardoor belangrijk, en het moment van verhuizen of verbouwen is het perfecte moment om daar geld voor te reserveren, zonder extra financieringskosten.

Verduurzaming en gemak, hand in hand

Je kunt alleen nog een hypotheek krijgen voor een woning met energielabel D of slechter als je een verbeterplan hebt om de woning naar C of beter te verduurzamen. Dit doen we niet om mensen buiten te sluiten, maar om het gesprek aan te gaan over de voordelen van verduurzaming. Want juist woningen met slechtere energielabels verspillen veel energie, en daar kan een investering in duurzaamheid maandelijks flinke besparingen opleveren. En het mooie is, dit hoeft geen invloed op je maximale hypotheek te hebben, omdat je voor een energielabel D € 15.000 extra mag lenen voor een verduurzaming. Voor energielabels EFG is dit zelfs € 20.000. Die bedragen zijn doorgaans genoeg om tot ten minste label C te komen. Op deze pagina geven we je graag meer informatie over hoe we je kunnen helpen bij het verduurzamen van je woning, en waarom wij duurzaamheid zo belangrijk vinden.

Over het verbeterplan

Het maken van een verbeterplan was in het verleden best ingewikkeld. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel verschillende energieadviseurs en energiebespaartools die je kunnen helpen bij het inschatten welke energiebesparende maatregelen geschikt zijn, wat de investering moet zijn en wat de energiebesparingen kunnen worden. Op bijbouwe.nl/verduurzaming/verbeterplan geven we meer informatie over welke voorwaarden we stellen aan een verbeterplan en hoe deze opgesteld wordt.

Verduurzaming van je woning in 3 stappen

bijBouwe geeft je meer inzicht in de mogelijkheden om je woning te verduurzamen.

1

Doe de homeQgo energiescan en bepaal je budget

Vul je adres in de HomeQgo-tool en bekijk hoe je kan verduurzamen, hoeveel je kan besparen en wat het kost. Bepaal je gewenste investering in energiebesparende maatregelen.

2

Sluit je bijBouwe hypotheek af

Geef de benodigde investering aan bij je bijBouwe hypotheekaanvraag.Als je hypotheekaanvraag akkoord is, wordt je duurzaamheidsbudget in een bouwdepot voor je klaargezet.

3

Vind betrouwbare installateurs

Vraag offertes op bij geselecteerde installateurs via HomeQgo, en betaal ze vanuit je bouwdepot.

Veelgestelde vragen over het verbeterplan en duurzaamheid

  • Alle onderwerpen
  • Duurzaamheid
  • Verbeterplan

Tegenwoordig kan je maximaal 100% van de marktwaarde van de woning lenen met je hypotheek. Alle kosten die buiten je hypotheeklening vallen moet je dus helemaal zelf betalen. Bijvoorbeeld met spaargeld of een schenking.

Als je kan aantonen dat je gaat investeren in energiebesparende maatregelen kan je echter tot wel 106% van je woningwaarde lenen met je hypotheek. Deze extra 6% moet je dan wel volledig investeren in het energiezuiniger maken van je huis. En je financiële situatie moet wel sterk genoeg zijn om deze hogere hypotheek te kunnen dragen.

Er zijn drie redenen waarom je huis zou moeten verduurzamen:

  1. Kosten - Wanneer je een woning hebt met een energielabel van C of lager, is het doorgaans financieel interessant om het energieverbruik van de woning terug te brengen, en zo je energierekening te verlagen.

  2. Comfort - Het verduurzamen van je woning levert veel comfort op. Zo zorgt goede isolatie ervoor dat de warmte binnen blijft in de winter, of buiten blijft in de hete zomer. Daarnaast zorgen zonnepanelen op je dak ervoor dat de zolder minder snel heet wordt. Zeker sinds we vaker thuiswerken, kan dat veel woonplezier brengen.

  3. Het klimaat - Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Natuurlijk zijn industrie, landbouw en vervoer de grootste vervuilers, maar de bebouwde omgeving is nog steeds verantwoordelijk voor zo'n kwart van de co2 uitstoot. Dat kan en moet minder. Als woningbezitter kan je echt een verschil maken in de energietransitie.

Eerst bepaal je welke maatregelen geschikt zijn om jouw woning duurzamer te maken. Dit kan je doen door de duurzaamheidscheck te doen bij homeQgo. Hierin zie je welke maatregelen interessant zijn voor jouw woning, wat de benodigde investering is én hoe snel je deze terugverdient door een lagere energierekening.

Op deze pagina vind je meer informatie over het aanvragen van een verhoging. De verhoging wordt behandeld als een nieuwe hypotheekaanvraag. Zodra deze aanvraag is goedgekeurd en afgerond, wordt het bedrag van de verhoging in een bouwdepot gestort en kan je de uitgaven voor je verduurzaming declareren.

HomeQgo kan je helpen bij het vinden van leveranciers en installateurs.

Het is niet voor iedereen mogelijk om geld te verdienen met duurzaamheid. Van het gas af of een nul-op-de-meter woning kost veel geld en zal niet altijd een positieve rekensom zijn. Maar als jij een wat oudere woning hebt, met een energielabel van D of lager, kan het wel degelijk uitmaken om je woning te verduurzamen. Zo is het goed isoleren van je woning iets waar je sowieso baat bij hebt, en zijn er daarna nog veel andere mogelijkheden. We helpen je graag bij het maken van de rekensom.

Wij werken al een aantal jaar samen met homeQgo rondom het thema duurzaamheid. Zij hebben slimme software gebouwd om op basis van kadastrale gegevens een berekening te maken welke duurzame maatregelen geschikt zijn voor jouw woning, wat dat kost en wat dat oplevert aan besparingen.

Zij hebben ook een netwerk van installateurs die je kunnen helpen bij het plaatsen van de energiebesparende maatregelen die je kiest. De Rabobank heeft een meerderheidsbelang in homeQgo, dus wat ons betreft zijn ze een betrouwbare club.

Benieuwd hoe je jouw woning kunt verduurzamen? Doe de duurzaamheidscheck bij homeQgo.

Wij weten veel over hypotheken, maar hebben wat minder specialistische kennis over energiebesparende maatregelen. Dus zodra je een inhoudelijke vraag hebt over duurzame maatregelen, kun je het beste contact opnemen met een gespecialiseerde leverancier zoals onze duurzaamheidspartner homeQgo. Je kunt hen bellen, mailen, WhatsAppen of met ze chatten.

Ga naar de website van homeQgo voor meer informatie.

Dat verschilt per maatregel die je treft. Zonnepanelen zijn doorgaans binnen zo'n 6 jaar terugverdiend, zodra de salderingsregeling wordt afgeschaft is de terugverdientijd ongeveer 10 jaar. Warmtepompen komen in allerlei soorten en maten, maar gemiddeld heb je ze in zo’n 4-8 jaar terugverdiend.

Wanneer je de duurzaamheidscheck doet bij HomeQgo kom je erachter welke maatregelen voor jouw woning interessant zijn en hoe snel je deze investering terugverdient.

Meer over verduurzaming en je hypotheek

Alles over energiebesparende maatregelen, hoe je dit financiert via je hypotheek en het verbeteren van je energielabel lees je hier.

Financiering van energiebesparende maatregelen? [Groene hypotheek]
Blog

Financiering van energiebesparende maatregelen? [Groene hypotheek]

Oscar VerheijenOscar Verheijen30 December 2020
Het bewijs van een duurzame woning: wat is mijn energielabel en wat betekent het?
Blog

Het bewijs van een duurzame woning: wat is mijn energielabel en wat betekent het?

Oscar VerheijenOscar Verheijen4 November 2020
Waarom wil je niet verduurzamen?
Blog

Waarom wil je niet verduurzamen?

Oscar VerheijenOscar Verheijen6 April 2021