Navigatie Link overslaanHome » Blog » Wat is een werkgeversverklaring, en waarom heb ik dat ding nodig voor mijn hypotheek?

Wat is een werkgeversverklaring, en waarom heb ik dat ding nodig voor mijn hypotheek?

dinsdag 7 november 2017
Tags: Kopen

Wat is een werkgeversverklaring, en waarom heb ik dat ding nodig voor mijn hypotheek?

Voor een hypotheek heb je vaak een werkgeversverklaring nodig. Wat is een werkgeversverklaring? En waarom heb ik het nodig? En hoe moet zo'n werkgeversverklaring er uit zien? Dat leggen wij je graag uit, wel zo makkelijk! 

Of je een werkgeversverklaring nodig hebt ligt aan wat voor arbeidsrelatie je hebt. Voor mensen in loondienst, ondernemers en flexwerkers zijn verschillende regels. En verschillende verklaringen. Die soorten verklaringen worden nog weleens door elkaar gehaald. We leggen nog eens haarfijn uit wat een werkgeversverklaring is, wanneer je het nodig hebt, en hoe het eruit moet zien.


Weet jij wat je leent? Doe de bijBouwe Hypotheekintro en leer alles over het afsluiten van een hypotheek.

Ik wil hypotheken snappen


Waar heb je een werkgeversverklaring voor nodig?

Met een werkgeversverklaring kunnen wij het toetsinkomen vaststellen. Het toetsinkomen is een van de bepalende factoren in je maximale hypotheekberekening.

Voor verschillende dienstverbanden bestaan verschillende varianten werkgeversverklaringen:

Werkgeversverklaring met een vast contract

Wanneer je in loondienst bent met een vast contract, toon je dit aan met een werkgeversverklaring. Deze lever je in combinatie met een recente loonstrook in.

Let op! Er is een aantal regels verbonden aan een werkgeversverklaring. Let er in ieder geval op dat:

 • Alle gegevens op je loonstrook en je werkgeversverklaring overeenkomen. Let dus op hoogte van je inkomen, naam van jouw werkgever, datum van wanneer jij begonnen bent voor je werkgever (indiensttreding), functietitel, etc.

 • (bij papieren versie) De verklaring door één persoon is ingevuld, met maar één handschrift en in één kleur inkt. Correcties zijn niet toegestaan, dus laat je potje Tipp-ex maar in de kast.

 • Alle invulvelden zijn ingevuld. Ook wanneer bijvoorbeeld een bedrag € 0 is.

Dit is een erg belangrijk document bij het aanvragen van een hypotheek. Zorg er dus voor dat er geen fouten in zitten!

De meest voorkomende fouten bij een werkgeversverklaring hebben we vast voor je op een rijtje gezet:

Klopt je loon?

Het vaakst zien we problemen bij het opgegeven loon. Check dus goed of je bruto jaarsalaris goed is ingevuld.

 • Krijg je maandelijks je salaris gestort? Dan is je totale bruto jaarsalaris 12 keer je maandelijkse bruto loon.

 • Krijg je elke vier weken betaald? Dan moet je jouw salaris met 13 vermenigvuldigen. 

 • Geef je extra inkomsten als bonussen en een 13e maand op? Dan moeten deze door je werkgever in je werkgeversverklaring aangemerkt zijn als structureel met een voetnoot. Is dit niet het geval dan kunnen we deze inkomsten helaas niet meenemen. Doe voor de zekerheid een nieuwe berekening op onze website zonder deze extra inkomsten om te checken of je hypotheek alsnog haalbaar is.

Kloppen de overige gegevens?

Het is belangrijk dat de gegevens die je invult overeenkomen met je persoonlijke gegevens, en de gegevens op je loonstrookje.

Is dit niet het geval? Dan moeten wij helaas de werkgeversverklaring afwijzen, en vragen we je een nieuwe werkgeversverklaring aan te leveren die overeenkomt met je loonstrookje.

Dit kan voor vertraging in je hypotheekaanvraag zorgen, en dat willen we natuurlijk voorkomen.

Is de datum juist?

Een werkgeversverklaring mag niet ouder zijn dan drie maanden op datum van je definitieve hypotheekofferte.

Begin dus op tijd, maar niet té vroeg met het aanvragen.

Benieuwd hoe je fouten voorkomt en vertraging in je hypotheekaanvraag voorkomt? De 5 meest afgekeurde stukken bij een hypotheekaanvraag benoemen we hier.

Werkgeversverklaring met een proeftijd of tijdelijk contract

Zit je in je proeftijd of heb je een tijdelijk contract? Dan heb je een verklaring voortzetting dienstverband nodig. Dit is eigenlijk een toevoeging aan een werkgeversverklaring.

Dit wordt ook wel de intentieverklaring genoemd. Hiermee geeft je werkgever het voornemen aan om jou later in vaste dienst te nemen. Tenminste, als je op hetzelfde niveau blijft presteren en de bedrijfsomstandigheden hetzelfde blijven.

Het is dus mogelijk om een hypotheek te krijgen zonder vast contract. Je moet dan wel iets andere documenten aanleveren om de bestendigheid van je inkomen aan te tonen.

We hebben hier speciaal een blog voor geschreven.

Lees meer in ons blog: Hypotheek voor de flexwerker: hoe jij een huis kan kopen zonder vast contract

Werkgeversverklaring voor DGA’s (Directeur Groot-aandeelhouder)

Ben je een ondernemer met een 50% belang in een bedrijf, of een belang van 25% met een managementverantwoordelijkheid in dit bedrijf?

Dan moet je ook een werkgeversverklaring aanleveren.

Natuurlijk kan je niet je eigen werkgeversverklaring in gaan vullen. Hiervoor heb je dus een accountant nodig. Dit mag de accountant zijn die je voor andere zaken gebruikt.

Let op: alleen het inkomen dat op deze werkgeversverklaring staat kan je meenemen.

Telt structureel overwerk of andere inkomsten voor mijn hypotheek?

Bij veel werkgevers komt het voor dat je, bovenop je vaste salaris, extra inkomen krijgt uit je werkzaamheden.

Dit kan op veel verschillende manieren. Denk aan overwerk, werken met provisie, onregelmatigheidstoeslagen, vaste 13e maand/eindejaarsuitkeringen en meer.

Werkgeversverklaring voorbeeld

Sommige werkgevers hebben een gestandaardiseerde werkgeversverklaring klaarliggen. Wanneer ze dit niet hebben, hebben wij een mooie voorbeeld werkgeversverklaring in pdf die je digitaal kan invullen.

Wanneer moet ik mijn werkgeversverklaring regelen?

Je hebt je een werkgeversverklaring nodig vanaf het moment dat je een hypotheekverstrekker hebt gekozen, en je jouw hypotheekaanvraag in gang hebt gezet.

Vanaf dat moment gaat de verstrekker checken of jij de hypotheek kan betalen.

Let op: veel werkgevers hebben geen haast bij het invullen van een werkgeversverklaring. Begin hier dus op tijd mee. Voorkom dat je in tijdproblemen komt wanneer snelheid in het hypotheekproces ertoe doet!

Heb je al een huis op het oog?

Met het bijBouwe Hypotheekaanbod weet je binnen 10 minuten of je het huis kan kopen, wat je kan bieden en wat dat je per maand gaat kosten.

Bereken je Hypotheekaanbod

Nog geen huis op het oog? Bereken dan wat je maximaal kan lenen.

Hoe werkt het?

bijBouwe biedt zijn expertise en kennis aan om je een compleet beeld te geven bij het kopen van je eerste woning. • 1Orienteren
 • 2Bezichtigen
 • 3Bieden
 • 4Kopen
 • 5Na de koop