Navigatie Link overslaanHome » Veelgestelde vragen » Zijn er voorwaarden verbonden aan de meeneemregeling bij bijBouwe?

Zijn er voorwaarden verbonden aan de meeneemregeling bij bijBouwe?

Ja, op de meeneemregeling zijn de Algemene Voorwaarden van bijBouwe en de geldende acceptatiecriteria van toepassing. Hieronder staat een korte uitleg per voorwaarde zoals je deze kan vinden in Artikel 26 uit de Algemene Voorwaarden.

Je voldoet ook voor de nieuwe bijBouwe Hypotheek aan de dan geldende acceptatiecriteria van bijBouwe.


Natuurlijk moet je opnieuw voldoen aan onze acceptatiecriteria. Je inkomen moet bijvoorbeeld voldoende zijn om de nieuwe hypotheeklast te dragen. Ook kan je nog steeds geen woonboot of vakantiewoning financieren met de bijBouwe Hypotheek.

Als je uiterlijk 30 dagen voor algehele aflossing hiervoor een verzoek hebt ingediend.


Je verzoek om gebruik te maken van de meeneemregeling moet je 30 dagen voordat je de oude hypotheek volledig aflost schriftelijk indienen. Zo kunnen wij zorgen dat je de kenmerken van je huidige hypotheek zonder slag of stoot mee kan nemen naar je nieuwe woning.

Tussen aflossing van jouw bestaande bijBouwe Hypotheek en het passeren van de hypotheekakte van de nieuwe bijBouwe Hypotheek zit maximaal 6 maanden (180 dagen).


Als jij je huidige bijBouwe Hypotheek wil meenemen, moet je huidige woning verkocht en overgedragen zijn bij de notaris. Ook kan je niet te lang wachten met het kopen van je nieuwe woning. Er mag tussen het overdragen van je oude woning aan de kopers en het passeren van je nieuwe hypotheekakte maximaal 180 dagen (6 maanden) zitten. Mocht dit langer duren, dan vervalt je recht om gebruik te maken van de meeneemregeling.

De verhouding tussen de lening en marktwaarde van de woning mag in de nieuwe situatie niet in een hogere risicoklasse vallen dan de originele lening op het moment van verstrekken;


Deze voorwaarde is technisch, daarom leggen we het graag uit met een voorbeeld.

Voorbeeld


Oude situatie

Je koopt een woning met een marktwaarde van € 200.000 en je wil daarvoor € 180.000 lenen van bijBouwe (het restant betaal je met eigen geld).

Je financiert (180.000 / 200.000 x 100% = ) 90% van de waarde van je woning. Dit heet je schuld-marktwaardeverhouding, ook wel je loan-to-value (LTV) genoemd.

Je koopt na 5 jaar een nieuwe woning. In die jaren heb je (extra) afgelost. Je huidige hypotheekschuld is nu € 160.000.

Nieuwe situatie

Je koopt een duurdere woning met een marktwaarde van € 300.000. De rente op hypotheken is gestegen ten opzichte van 5 jaar geleden en je wil graag gebruik maken van de meeneemregeling van bijBouwe. Kan je jouw bestaande hypotheek meenemen?

Dat ligt er aan.

De schuld-marktwaardeverhouding van je nieuwe hypotheek mag niet in een hogere risicoklasse vallen dan die van je oude hypotheek op het moment van verstrekken: 85-90%. Dat betekent dat je meegenomen hypotheek niet hoger mag zijn dan € 270.000 (90% van € 300.000).

Je kunt de resterende hypotheekschuld á € 160.000 meenemen. Daarnaast kun je een verhoging aanvragen voor € 110.000 (tot aan de grens van € 270.000). Op de verhoging is de rente van toepassing die op dat moment aangeboden wordt voor nieuwe bijBouwe hypotheken.

Het geld dat je nodig hebt naast de € 270.000 die je in totaal van bijBouwe kunt lenen, zal je moeten financieren met de gerealiseerde overwaarde door de verkoop van je woning en/of met eigen (spaar)geld. Als dit je niet lukt, kan je de hypotheek niet meenemen. Je zal dan een nieuwe hypotheek moeten afsluiten tegen de dan geldende rente.