Navigatie Link overslaanHome » Veelgestelde vragen » Kan ik mijn bijBouwe hypotheek in de toekomst meenemen naar een nieuwe woning?

Kan ik mijn bijBouwe hypotheek in de toekomst meenemen naar een nieuwe woning?

Ja, je bijBouwe hypotheek heeft een meeneemregeling. Dit betekent dat het mogelijk is om een aantal kenmerken van je bestaande hypotheek mee te nemen naar je nieuwe hypotheek.

Kenmerken die je meeverhuist

 • Je laatst overeengekomen renteblad (je rente kan dus wel wijzigen als je bijvoorbeeld van een NHG naar niet-NHG hypotheek gaat of een andere wijziging in je risicoklasse plaatsvindt na verhuizen),

 • Maximaal je uitstaande hypotheeksom (direct voorafgaand aan het moment van volledige aflossing),

 • De einddatum van je hypotheek,

 • De renteherzieningsdatum (aan het einde van je rentevaste periode),

 • De aflosvorm (als je nu een aflossingsvrije hypotheek hebt, dan is het wel mogelijk deze om te zetten naar een annuïtaire of lineaire hypotheek).

Hier is wel een aantal belangrijke voorwaarden aan verbonden. Let er wel op dat als je gaat verhuizen en gebruik wilt maken van de regeling, de Algemene Voorwaarden van je bijBouwe hypotheek en onze acceptatiecriteria altijd leidend zijn.

Voorwaarden

 • Je moet 30 dagen voordat je hypotheekschuld wordt afgelost, schriftelijk aan bijBouwe kenbaar maken dat je gebruik wilt maken van de meeneemregeling,

 • Tussen het aflossen van je huidige hypotheekschuld en het passeren van je nieuwe hypotheekakte zit maximaal 6 maanden (180 dagen),

 • De schuld-marktwaardeverhouding in de nieuwe situatie voldoet aan bepaalde voorwaarden:
  • Voor niet-NHG hypotheken geldt dat de verhouding tussen de lening en de marktwaarde van de woning (schuld-marktwaardeverhouding) in de nieuwe situatie niet hoger mag zijn dan de bovengrens van de risicoklasse van de hypotheek op het moment van verstrekken van de originele hypotheek. De risicoklassen zijn: 0 - t/m 60%, 60-75%, 75-85%, 85-90, 90-95%, 95-100%, 100-106%.

  • Voor NHG-hypotheken geldt dat de nieuwe hoofdsom tot 100% van de marktwaarde van de woning kan stijgen. Maak je gebruik van energiebesparende voorzieningen dan mag je tot 106% lenen, en

 • Je voldoet opnieuw aan alle acceptatiecriteria van bijBouwe.

De uitleg in de veelgestelde vragen van bijBouwe.nl geven wij om je meer inzicht te geven in de voorwaarden en acceptatiecriteria van de bijBouwe Hypotheek. Dit doen we omdat we het belangrijk vinden dat je bewuste keuzes maakt.

Let er wel op dat de Algemene Voorwaarden en acceptatiecriteria van bijBouwe uiteindelijk altijd leidend zijn bij beslissingen die we maken over je hypotheek. Twijfel je over hoe iets werkt in je eigen situatie? Neem dan contact op met bijBouwe of met je onafhankelijk adviseur.


Heb je behoefte aan meer uitleg? Bekijk dan: