Navigatie Link overslaanHome » Je bijBouwe hypotheek » Hypotheek verhogen

Je hypotheek verhogen

Als je een hypotheek hebt afgesloten ben je er helemaal klaar mee, toch? In ieder geval, tot je een volgend huis gaat kopen. Een fijne gedachte, aangezien een hypotheek afsluiten soms best stressvol kan zijn. Maar stel je wil verbouwen; daar heb je geld voor nodig. Hoe kom je aan dat geld? Er zijn meerdere mogelijkheden. Een van die mogelijkheden is om je hypotheek te verhogen. Wanneer je jouw hypotheek moet verhogen, en hoe je dat doet, vertellen we je hier.


Een bijBouwe hypotheek verhogen


Heb je een bijBouwe hypotheek en wil je deze verhogen? Dan kan je beginnen met het downloaden van dit formulier en het maken van de bewustzijnstoets (elke aanvrager maakt deze toets):Belangrijk

In het aanvraagformulier teken je dat je akkoord gaat met onderstaande documenten. Lees ze eens goed door voordat je het aanvraagformulier ondertekent.


Zodra wij het formulier hebben ontvangen, gaan we de aanvraag voor het verhogen van je hypotheek in behandeling nemen. Dit betekent dat we samen alle stappen weer moeten doorlopen die je van ons gewend bent. Denk aan het aanleveren van een taxatierapport en documenten om je identiteit en inkomen aan te tonen.


Kan ik een verhoging aanvragen voor mijn bijBouwe hypotheek?


Je kan een verhoging voor je bijBouwe hypotheek aanvragen als:

  • Je de verhoging gebruikt voor een verbouwing

  • Je nog steeds voldoet aan de geldende acceptatiecriteria van bijBouwe.

  • Het bedrag van de verhoging minimaal € 5.000 is.

  • De schuld-marktwaardeverhouding in de nieuwe situatie niet hoger is dan de bovengrens van de risicoklasse van de hypotheek op het moment van verstrekken van de originele lening.

Voor NHG-hypotheken betekent dat dat het mogelijk is om tot 100% (of 106% in het geval van energiebesparende voorzieningen) van de marktwaarde van de woning te lenen.

Voor niet NHG-hypotheken betekent dit dat je in dezelfde schuld-marktwaardeverhouding moet blijven. De verhoudingen zijn 0 t/m 60%, 60-75%, 75-85%, 85-90, 90-95%, 95-100%, 100-106%. Die leggen we nog even uit:

Stel je hebt een woning dat € 200.000 waard is, en je hebt hiervoor een hypotheek van € 200.000. Je schuld-marktwaardeverhouding is dan 100%. Je gaat voor € 20.000 verbouwen, je hypotheekschuld groeit naar € 220.000. Als je hypotheekschuld groeit, moet je woningwaarde ook groeien. Als je woning na de verbouwing op een woningwaarde van € 220.000 getaxeerd wordt, valt je schuld-marktwaarde verhouding in dezelfde risicoklasse en mag je verhogen.

We kunnen nooit garanderen dat we je een verhoging op je hypotheek kunnen geven, maar als je aan bovenstaande voorwaarden voldoet maak je een goede kans.

Je hypotheek verhogen voor een verbouwing

Je woont al een tijdje in je woning, en je hebt besloten te verbouwen. Je wilt meer ruimte, een nieuwe keuken, of je wil de garage om laten bouwen tot een extra kamer. Verbouwingen lopen snel in de papieren. Je hebt het minste papierwerk als je een verbouwing gewoon uit eigen geld financiert, maar dat zal niet iedereen zomaar kunnen. Een oplossing is dan om je hypotheek te verhogen.

Het geld wordt dan in een bouwdepot gestort, waarna je gemaakte kosten kan declareren via je geldverstrekker. Meer informatie over je bijBouwe bouwdepot vind je hier.


Hoe werkt het verhogen van mijn hypotheek?


Een verhoging van je hypotheek wordt altijd behandeld als een nieuwe hypotheekaanvraag. Je inkomen wordt opnieuw getoetst, je moet al je documenten opnieuw versturen, je woning moet opnieuw getaxeerd worden. Je maandlasten gaan omhoog, dit moet je wel financieel kunnen dragen.

De kosten van het verhogen van je hypotheek

Het verhogen van je hypotheek verloopt hetzelfde als een normale hypotheekaanvraag. Je betaalt dus ook weer bemiddelingskosten á € 250. Deze betaal je op het moment dat je aanvraag akkoord is en wij de definitieve offerte versturen. Je krijgt een factuur thuisgestuurd. We vragen je het bedrag binnen 14 dagen na het uitbrengen van de offerte over te maken naar ons IBAN rekeningnummer.

Of je ook notariskosten betaalt voor deze verhoging hangt af of je bij het afsluiten van je hypotheek een verhoogde inschrijving hebt laten doen.

Twee manieren van verhoging

Je kan op dus twee manieren je hypotheek verhogen:

  • Een onderhandse verhoging (bij een verhoogde inschrijving)
  • Een tweede hypotheek afsluiten


Onderhands verhogen

Als je hypothecaire inschrijving hoger is dan je huidige hypotheek, kan je hem onderhands verhogen. Dan komt er geen notaris aan te pas, en hoef je alleen bemiddelingskosten te betalen. Je kan echter je hypotheek alleen zover verhogen als je staat ingeschreven.

Meer over een verhoogde inschrijving lees je in ons blog ‘Hypotheek met verhoogde inschrijving: de voor- en nadelen'.

Een tweede hypotheek afsluiten

Als je inschrijving geen ruimte meer biedt voor een verhoging, kan je een tweede hypotheek afsluiten. Je gaat dan een compleet nieuw leningdeel aan.  Je betaalt opnieuw bemiddelingskosten en om de tweede hypotheek in te schrijven moet je opnieuw langs de notaris. De notaris rekent hier notariskosten voor.


Andere opties


Je hypotheek verhogen is niet de enige manier om een verbouwing te financieren. Het kan ook voordeliger zijn om je spaargeld te gebruiken. De spaarrente van dit moment is immers laag. 

Je kan ook overwegen een consumptief krediet te nemen. Als je een kleine verbouwing gaat doen, bijvoorbeeld een nieuwe keuken of vloer, kan dit een voordeliger alternatief zijn. Je betaalt dan geen kosten voor advies, taxatie en eventueel de notaris. Tevens kan deze rente aftrekbaar zijn. 

Wees je in ieder geval goed bewust van de mogelijkheden, en de financiële gevolgen ervan. Twijfel je over de juiste keuze, overweeg dan een adviseur in de arm te nemen.