Wat mag het kosten? Huis kopen, dit ben je straks kwijtWat mag het kosten? Huis kopen, dit ben je straks kwijt
Blog

Wat mag het kosten? Huis kopen, dit ben je straks kwijt

Oscar VerheijenOscar Verheijen25 February 2021

Ga jij een huis kopen? Kosten horen daar nu eenmaal bij. Zowel in het begin, als in de loop der jaren. Weet jij op welke kosten je allemaal moet rekenen? Wij geven je graag tips over hoe jij je goed kan voorbereiden. Natuurlijk heb je al helemaal berekend wat je kunt lenen. De koopsom kun je dus wel dekken. Er komen echter nog aardig wat kosten bij. We helpen je een handje, en zetten alle extra kosten op een rij:

Nieuwbouwwoning - Kosten huis kopen

Wanneer je een nieuwbouw huis koopt, heb je mazzel. Deze zijn (meestal) vrij op naam (v.o.n.), dus hoef je geen overdrachtsbelasting en geen notariskosten voor de eigendomsoverdracht te betalen.

Je moet wel rekening houden met bijkomende kosten zoals meerwerk, bouwrente en renteverlies.

Meer over het kopen van een nieuwbouwwoning, lees je hier.

Bestaande woning (kosten koper) - Kosten huis kopen

Wanneer je een bestaand huis koopt, moet je rekenen op kosten koper (k.k.). Deze kosten zijn voor het overdragen van het eigendom via de notaris (grofweg tussen de € 500 en € 1.500), en de bijbehorende belasting (2% van de koopsom). Ook moet je een expert een taxatie uit laten voeren om de waarde van je nieuwe woning vast te laten stellen.

Geen idee wat een taxatie is? Meer informatie lees je in ons blog 'Wat is een taxatie en heb ik deze nodig?'

bijBouwe werkt hiervoor samen met NTS. Wanneer je bij je huizenjacht gebruik maakt van een aankoopmakelaar, betaal je ook de makelaarscourtage. Deze betaal je vaak achteraf via de nota bij de notaris. De kosten hiervoor kunnen erg uiteenlopen.

Waarom je wel of niet een aankoopmakelaar in dienst zou nemen lees je hier.

Financiering - Kosten huis kopen

Wanneer je jouw hypotheek afsluit via een adviseur betaal je advieskosten. Je kan een bijBouwe hypotheek natuurlijk via een onafhankelijke adviseur afsluiten. Ook betaal je notariskosten. De notaris stelt namelijk de hypotheekakte op, waarmee je de koop en jouw hypotheek definitief maakt. Wanneer je jouw hypotheek afbetaalt moet je ook betalen voor de doorhaling, ook wel royement genoemd. Hiermee bevestigt de notaris dat jouw hypotheek helemaal afbetaald is.

Als je een voorlopig koopcontract tekent, wil de verkoper natuurlijk wel zeker weten dat de koop doorgaat. De verkoper zal dus een waarborgsom vragen, meestal 10% van de koopsom. Als je flink gespaard hebt kun je dit zelf betalen, maar dat zal meestal niet het geval zijn.

Sluit je je hypotheek af met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan betaal je daarvoor afsluitkosten van 1% van de hypotheeksom. Bij het afsluiten van je hypotheek moet je ook rekening houden met een garantiebedrag. Hiermee ben je als koper verzekerd wanneer de koop niet doorgaat. De kosten voor een bankgarantie zijn 1% van het gevraagde garantiebedrag.

Verzekeringen - Kosten huis kopen

Wanneer je een huis koopt met een hypotheek, ben je vaak verplicht een aantal verzekeringen af te sluiten. Bijvoorbeeld een opstalverzekering, waarmee je je huis tegen schade verzekerd. In sommige gevallen ben je ook verplicht een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Deze kan je via ons gemakkelijk online afsluiten. De kosten van deze verzekeringen verschillen per persoon en per huis. Laat je dus van tevoren goed informeren over jouw specifieke situatie.

Belangrijke documenten - Kosten huis kopen

Als je met je partner gaat samenwonen ben je niet verplicht tot een samenlevingscontract. Maar dit is wel aan te raden. Hierin neem je bijvoorbeeld op hoe de woonlasten en overige kosten verdeeld worden, en bepaal je de verdeling van de bezittingen als je uit elkaar gaat.

Niet fijn om over na te denken, maar wel verstandig om je op voor te bereiden. Dit contract kun je zelf opstellen, maar ook door een notaris laten doen. Wat je wel door een notaris op moet laten stellen, is een testament. Als je een woning koopt, moet je ook in je testament opnemen wat hiermee gebeurt. En daar zijn uiteraard kosten aan verbonden.

Benieuwd welke documenten het vaakst voor vertraging zorgen bij een hypotheekaanvraag? Je leest het hier.

Belastingen en heffingen eigen huis - Kosten huis kopen

Aan het eigendom van een huis zijn kosten verbonden. Dit zijn onder anderen:

Onroerendezaakbelasting (ozb)

De ozb betaal je jaarlijks aan de gemeente. De gemeente is op haar beurt verplicht om de opbrengst te besteden aan voorzieningen waar alle bewoners van de gemeente van profiteren. Dit percentage verschilt, en is afhankelijk van hoeveel belasting je betaalt en de Waardering Onroerende Zaken (WOZ) waarde van je woning. Jaarlijks krijg je een WOZ-beschikking van de gemeente, waarin de waarde van jouw huis wordt vastgesteld.

Gemeentelijke heffingen

Als huiseigenaar ben je verplicht jaarlijks een aantal heffingen te betalen aan de gemeente: Rioolheffing (gem. €189), waarmee het onderhoud van het riool wordt bekostigd. Deze heffing wordt berekend per ruimte. De afvalstoffenheffing (tussen €200-450), een heffing voor het ophalen en verwerken van jouw huisvuil. Dit wordt meestal berekend op basis van de omvang van je huishouden. De waterschapsbelasting (tussen €150-300), die betaald wordt aan het waterschap van jouw regio voor het zuiveren van het water.

Jaarlijks krijg je een gecombineerde aanslag thuisgestuurd, waarmee je in één keer betaalt voor de onroerendezaakbelasting, de rioolheffing en de afvalstoffenheffing. De waterschapsbelasting betaal je apart. Wanneer je een bestaand huis koopt, moet je de vorige eigenaar compenseren voor lasten die hij vooruit heeft betaald voor de periode dat de woning van jou is. Deze worden via de notariële nota verrekend.

Eigenwoningforfait

Het eigenwoningforfait is onderdeel van de inkomstenbelasting, en gaat via de jaarlijkse belastingaangifte. Deze ziet namelijk jouw woning als bron van inkomsten, aangezien je over de jaren heen vermogen opbouwt. Daarnaast hoef je niet te huren, en zou je (een deel van) de woning kunnen verhuren. Ook dit bedrag is een percentage van de WOZ-waarde van de woning.

Roerende zaken - Kosten huis kopen

Tijdens de onderhandelingen maak je ook afspraken over roerende zaken. De gordijnen, vloer en eventueel meubilair hebben natuurlijk ooit geld gekost. Als je deze overneemt, moet je dat ook meenemen in de koopovereenkomst.

Klussen en verhuizen - Kosten huis kopen

Niet te vergeten: klussen en verhuizen kost ook geld. Naast al het klusmateriaal moet je ook nog een verhuisbus regelen, en bier voor de verhuizers koud zetten. Al met al stapelen de kosten zich snel op, al kun je het natuurlijk zo duur maken als je zelf wilt.

Benieuwd waar je allemaal aan moet denken bij een verhuizing? Wij hebben een mooie checklist voor je samengesteld.

Onverwachte uitgaven en onderhoud - Kosten huis kopen

Onverwachts kan er een hoop misgaan met een eigen huis. Een lekkage, een verzakking, een overstroming. Of gewoon een kapotte wasmachine. Natuurlijk kun je niet in de toekomst kijken, maar je kan je wel voorbereiden met een financiële buffer. Een bouwkundige keuring kan je voor een hoop nare verrassingen behoeden.

De kosten hiervan zijn vaak ergens tussen de €200 en €400, afhankelijk van de oppervlakte en locatie van de woning. Bij een nieuwbouw huis kun je een opleveringskeuring laten uitvoeren, om zeker te zijn dat de bouw goed is verlopen.

Wanneer je een appartement koopt betaal je ook voor onderhoud aan het complex, via een Vereniging van Eigenaren (VvE).

Pro-tip: sparen!

Bij het kopen van een huis kun je 'maar' 100% van de getaxeerde woningwaarde lenen. Alles wat daarboven komt, moet je met eigen geld betalen. Tenzij je een hele gulle suikeroom hebt, moet je hier helaas gewoon voor sparen.

Maak voor jezelf een budget met hoeveel je maandelijks kwijt gaat zijn aan je hypotheek en bijkomende kosten, en hoeveel je maandelijks overhoudt. De jaarlijkse heffingen kun je gewoon omrekenen naar een maandbedrag.

Een makkelijk rekensommetje om een maandelijks budget voor onderhoud te berekenen is de waarde van het huis x 1%, gedeeld door 12 maanden.