Wat is een overlijdensrisicoverzekering en heb ik het nodig voor mijn hypotheek? [Levensvragen]Wat is een overlijdensrisicoverzekering en heb ik het nodig voor mijn hypotheek? [Levensvragen]
Blog

Wat is een overlijdensrisicoverzekering en heb ik het nodig voor mijn hypotheek? [Levensvragen]

Eline GeerdesEline Geerdes26 October 2020

Dit blog is voor het laatst geupdated in 27-11-2023

Een hypotheek is een financiële verplichting voor 30 jaar. In die tijd gaan er allerlei leuke dingen gebeuren in je leven. Je krijgt misschien kinderen, je wordt opa of oma. Misschien maak je wel die toffe wereldreis waar je het altijd over had. Maar we moeten ook kijken naar de minder leuke kanten van ouder worden. Er bestaat namelijk een reëel risico dat je overlijdt. Hier kan jij je op voorbereiden. Je wilt toch dat je zaakjes goed in orde zijn als je er niet meer bent? Dit kan je, onder andere, regelen met een overlijdensrisicoverzekering. Wat het is, hoe duur het is en of je het nodig hebt leggen we hier uit.

Wat betekent een overlijdensrisicoverzekering voor mijn hypotheek?

Een overlijdensrisicoverzekering (noemen we vanaf nu ORV) keert bij het overlijden van de ‘verzekerde’ een bedrag uit.

Hiermee kan je er bijvoorbeeld voor zorgen dat je nabestaanden niet met een eventuele restschuld of gedwongen verkoop komen te zitten omdat je inkomen wegvalt.

Als jouw partner nog leeft, maar niet voldoende inkomen heeft om de hypotheek te betalen, zorg je met dat bedrag dat hij of zij in de woning kan blijven wonen na jouw overlijden.

Je ORV staat los van andere verzekeringen en wordt meestal maandelijks afgeschreven.

De premie van je overlijdensrisicoverzekering berekenen

Hoeveel je maandelijks kwijt bent aan je ORV verschilt nogal per persoon.

Er zijn een aantal dingen die meespelen bij het bepalen van je premie:

Check goed dat er geen en bloc clausule is opgenomen in de voorwaarden. Hiermee kan je verzekeraar tijdens de looptijd de premies verhogen of de voorwaarden aanpassen, zonder dat jij het er mee eens bent.

  • De hoogte van het verzekerde bedrag (hoe hoger het bedrag, hoe hoger de premie).
  • De looptijd van de polis (hoe langer de verzekering dekking moet bieden, hoe hoger de premie).
  • Je leeftijd (hoe ouder je bent, hoe hoger de premie). Er zit ook een maximale leeftijd aan het afsluiten van een ORV, vaak 72 jaar.
  • Je gezondheid (hoe meer tekenen dat je ongezond leeft, hoe hoger de premie). Rokers betalen bijvoorbeeld een aanzienlijk hogere premie dan niet-rokers.

Verzekeraars verschillen onderling nogal in de hoogte van de premies. Check ook goed dat er geen en bloc clausule is opgenomen in de voorwaarden. Hiermee kan je verzekeraar namelijk tijdens de looptijd de premies verhogen of de voorwaarden aanpassen, zonder dat jij het er mee eens bent.

Kijk en vergelijk dus goed voordat je een keuze maakt.

Heb ik een overlijdensrisicoverzekering nodig? En wat is het verplicht te verzekeren bedrag?

Of het verplicht is, verschilt per geldverstrekker. Bij ons geldt: Wanneer je aan onderstaande voorwaarden voldoet ben je verplicht een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten voor de periode dat de hoofdsom hoger is dan 80% van de marktwaarde van je nieuwe woning.

  • Je bent 70 jaar of ouder
  • Jouw inkomen is nodig voor het verkrijgen van de lening
  • Het is een aanvraag zonder NHG-garantie

Een rekenvoorbeeld: je koopt een woning van € 200.000 en leent ook € 200.000. Voor het bedrag boven 80% van € 200.000 (€ 160.000) moet je een ORV afsluiten. Je sluit dus een verzekering af voor minimaal € 40.000.

Als je een ORV hebt afgesloten toon je dit aan met een acceptatiebevestiging of polis van de verzekering. Deze verzekering verpand je bij het afsluiten van je hypotheek aan je geldverstrekker. Bij ons vermeld je Dynamic Credit Hypotheken B.V (niet onze handelsnaam bijBouwe).Hiermee geef je de verstrekker het recht op de mogelijke uitkering van deze verzekering.

Hiermee geef je de geldverstrekker het recht op de mogelijke uitkering van deze verzekering.

Let wel op dat alleen de persoon (of personen) die op de hypotheekakte staat ook op de polis mogen staan.

De toekomst van je partner

Als het niet verplicht wordt door je geldverstrekker, heb je alsnog de mogelijkheid om een ORV af te sluiten.

Wij kunnen deze keuze niet voor je maken.

Maar zeg nu eerlijk, je wilt toch dat je geliefde er warmpjes bij zit als jij er niet meer bent?

Je kunt zelf het beste inschatten of jouw partner of nabestaanden het financieel redden als jij, als hoofdkostwinner, komt te overlijden. Vind je het lastig om dit soort berekeningen en beslissingen te maken? Overweeg een financieel adviseur in de arm te nemen.

Let op: vaak voldoet de aangeleverde polis/acceptatiebevestiging niet aan alle eisen, wat kan zorgen voor vertraging in de hypotheekaanvraag. Hoe je dit voorkomt, lees je in ons blog over de 5 meest afgekeurde stukken bij een hypotheekaanvraag.