Navigatie Link overslaanHome » Blog » Taxatierapport nodig voor je hypotheek? Dit moet je weten [Q&A]

Taxatierapport nodig voor je hypotheek? Dit moet je weten [Q&A]

donderdag 9 november 2017
Tags: Bieden

Taxatierapport nodig voor je hypotheek? Dit moet je weten [Q&A]

Je bent op zoek naar een hypotheek, en je hoort dat je een taxatierapport nodig hebt. Een wat? Je hebt er misschien een vaag idee bij, maar kan jij het uitleggen op een verjaardag? Niet iedereen weet wat er precies gebeurt bij een taxatie. Iemand komt naar je (nieuwe) huis kijken, en… dan? Wat doet een taxateur nou eigenlijk? Is het nattevingerwerk of kijkt iemand écht naar de staat van je huis? En wat is dan het verschil tussen een taxatie en een bouwkundige keuring? Wat kost zo’n taxatie? Wat betekenen die termen in mijn taxatierapport? En heb ik het per sé nodig bij mijn hypotheekaanvraag? Dat zijn een hoop vragen. Alle vragen die wij konden bedenken over taxeren hebben we voor je beantwoord in dit blog:

Wat is een taxatie?

Eerst de hamvraag: wat is een taxatie? Een onafhankelijke taxateur komt langs bij je (nieuwe) huis om de woningwaarde vast te stellen. Deze wordt op verschillende punten beoordeeld.

De uitkomst van deze taxatie wordt gebruikt om de waarde van het onderpand in jouw hypotheek te bepalen.

Zo weet jouw geldverstrekker zeker dat het huis ook waard is wat jij er voor betaalt.

Is een taxatierapport verplicht?

Misschien de belangrijkste vraag van allemaal: is een taxatierapport nodig? Als je een hypotheek af- of over wil sluiten over een bestaand huis wel. 

Je geldverstrekker wil immers weten dat het huis wel waard is wat jij ervoor gaat betalen. 

Hiermee bepalen zij de schuld-marktwaardeverhouding van je huis, en stellen ze vast welk bedrag verzekerd wordt in een overlijdensrisicoverzekering. 

Ook als je een verbouwing wil financieren via je hypotheek is een taxatie nodig. Als je een huis koopt zonder hypotheek is een taxatie niet verplicht, maar wel aan te raden.

Wat kost een taxatie?

Dat kan erg uiteenlopen. Taxateurs mogen zelf hun prijs bepalen. De meeste taxateurs zullen tussen de € 300-400 zitten.

Je kan er voor kiezen om zelf een taxateur te zoeken voor je bijBouwe hypotheek. Je kan ook voor een Maatwerk taxatie kiezen.

Maatwerk Woondiensten

Als je online je hypotheek afsluit kan je er ook voor kiezen om bij ons online een taxatie aan te vragen.

Dit doen wij samen met Maatwerk Woondiensten. Deze taxatie kost € 395, is fiscaal aftrekbaar en kan binnen 5 werkdagen geregeld zijn. 

Het rapport van de taxateur komt gelijk bij ons terecht, zonder dat je daar iets voor hoeft te doen. Zo kunnen wij het zo snel mogelijk beoordelen.

Gevalideerde taxatie

De meeste geldverstrekkers, waaronder bijBouwe, eisen dat taxaties en taxatierapporten zijn gevalideerd door een bevoegde partij.  

Maatwerk Woondiensten levert uiteraard gevalideerde taxatierapporten. Andere gevalideerde taxateurs en taxatierapporten accepteren we uiteraard ook.

Wat doet een taxateur eigenlijk?

De taxateur kijkt naar ontzettend veel factoren. Denk aan woningtype (appartement, villa, etc.), grootte en bouwjaar van het huis, de staat waarin het huis verkeert (niet te verwarren met bouwkundige staat, daarover later meer) en de omgeving en ligging. 

Is het huis van de buren bijvoorbeeld recent verkocht? Dan wordt deze verkoopprijs ook meegenomen als zogenaamd ‘referentiepand’.

Al deze punten gaan in een rekensom, met als uitslag een woningwaarde, gepresenteerd in een taxatierapport. 

Wat is een taxatierapport en wat staat er in?

Het taxatierapport is wat de taxateur oplevert na zijn taxatie. In dit rapport voor een huis staan veel termen die je in eerste instantie misschien niet zal kennen:

Executiewaarde, vrij van huur en gebruik 

De waarde die het huis opbrengt bij een gedwongen verkoop. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je de rente of aflossing van de hypotheek niet meer kan betalen.

Herbouwwaarde 

Het bedrag dat nodig is voor de herbouw van het verzekerde gebouw, op dezelfde locatie en met dezelfde bestemming. (Bij appartementen wordt de herbouwwaarde niet vermeld.

Dit komt doordat de waarde niet los valt te zien van de overige appartementen in het gebouw. De herbouwwaarde is alleen voor de VvE relevant).   

Onderhandse verkoopwaarde, vrij van huur en gebruik 

Ook wel vrije verkoopwaarde. De waarde wanneer je het in normale omstandigheden verkoopt.

Het huis is vrij van huur en gebruik en wordt dus niet verhuurd aan en bewoond door een ander. 

WOZ waarde 

De waarde die voor de Belastingdienst interessant is. Hiermee wordt de vermogensbelasting en het huurwaardeforfait (lees hier meer over op de website van de Belastingdienst) vastgesteld.

Tevens hebben ze de woningwaarde nodig voor verschillende belastingheffingen zoals de onroerendezaakbelasting, het eigenwoningforfait en de waterschapslasten.

Moet ik voor een taxatie altijd een taxateur inschakelen?

Bij ons wel. 

Er zijn tegenwoordig een aantal partijen met diensten waarmee je huis modelmatig getaxeerd wordt. Hiermee wordt op basis van een standaard berekening gekeken hoeveel jouw huis ongeveer waard zou moeten zijn, op basis van cijfers die bekend zijn over de omgeving van je huis.

Calcasa is hier een uitstekend voorbeeld van.

Het is sinds dit jaar toegestaan om bij hypotheken tot 80% van de verkoopwaarde een modelmatige taxatie uit te laten voeren.

Er zijn overigens nog weinig aanbieders die hier van gebruik maken, bijBouwe ook niet. 

Voor hypotheken boven de 80% verkoopwaarde moet je sowieso een taxatierapport van een gevalideerd taxateur aanleveren. 

Kan ik een bod onder voorbehoud van taxatie doen?

Als je een bod doet op een huis kan je dit doen onder voorbehoud van taxatie.

Dit betekent dat als de woningwaarde lager uitvalt dan je verwacht had, en je bod dus te hoog was, je van de koop af kan zien.

Is een taxatie hetzelfde als een bouwkundige keuring?

Het komt nog wel eens voor dat mensen taxeren en bouwkundig keuren door elkaar halen.

Er is zeker overlap tussen de twee, maar er is wel degelijk een verschil. Een taxateur kijkt weliswaar naar de bouwkundige staat van een huis, maar alleen als een klein onderdeel van de waardebepaling. 

De taxateur zal alleen een idee geven hoeveel onderhoud er nodig is om het huis in de zelfde staat te houden.

Als er overduidelijk bouwkundige problemen aan het huis zijn, kan de taxateur in zijn rapport vernoemen dat verder bouwkundig onderzoek nodig is.

Dit is een seintje naar de geldverstrekker dat de waarde wellicht wat lager uit kan vallen dan eerder gedacht. 

Wanneer jij als (ver)koper precies wil weten hoe het huis er aan toe is, en wat het gaat kosten om het huis weer in oorspronkelijk staat te herstellen, zul je een bouwkundige keuring moeten laten uitvoeren om de bouwtechnische staat vast te stellen. Bouwkundigen zijn experts op dit gebied, en zien vaak meer dan een taxateur. 

Wil je dus niet voor verrassingen komen te staan, schakel dan een bouwkundige in. 

Neem bijvoorbeeld ‘onder voorbehoud van bouwkundige keuring’ als voorwaarde in je voorlopige koopcontract op. Zo kan je bij flinke verborgen gebreken zonder gevolgen van de koop afzien.

Moet ik taxeren na een verbouwing?

Als je gaat verbouwen is taxeren ook belangrijk, omdat ook de taxatiewaarde na verbouwing leidend is bij het regelen van je financiering. 

Je kan natuurlijk afwijken van de getaxeerde waarde, maar het geeft wel een indicatie wat je minimaal zou kunnen krijgen voor je.

Meer weten over verbouwen? Lees ons blog: 'Help! Mijn klusser moet gefinancierd worden [verbouwing meefinancieren in je hypotheek]'.

Heb je al een huis op het oog?

Bereken wat je kan lenen of sluit direct je hypotheek af. Je kan zelf kiezen of je advies wilt.

Bereken direct wat je kan lenen

Hoe werkt het?

bijBouwe biedt zijn expertise en kennis aan om je een compleet beeld te geven bij het kopen van je eerste woning.  • 1Orienteren
  • 2Bezichtigen
  • 3Bieden
  • 4Kopen
  • 5Na de koop