Navigatie Link overslaanHome » Blog » Het bouwdepot: wat is het en hoe werkt het?

Het bouwdepot – wat is het en hoe werkt het?

maandag 17 oktober 2016
Het bouwdepot - wat is het en hoe werkt het?

Je hypotheek is afgerond. Als het even meezat zonder vertragingen. Je hebt dus lekker veel tijd om te verbouwen. Je wilt immers je eigen sausje over je nieuwe huis gieten. Die keuken? Veel te oubollig. En dat bad mag ook wel uit de badkamer gesloopt worden. Tijd om te gaan klussen. De rekeningen komen binnen. Help! Wat nu? Het bouwdepot. Dat nu. We vertellen je wat het is, en hoe het werkt:

Wat is een bouwdepot?

Wanneer je wilt verbouwen, kan je dit (soms deels) meefinancieren in je hypotheek. Bij het aanvragen van je hypotheek bepaal je hoeveel geld je nodig hebt voor de verbouw of renovatie van de woning.

Dit bedrag houden we voor je apart op een rekening. Deze rekening noemen we het bouwdepot. Uit dit depot betaal je vervolgens de kosten van de verbouwing. Er is geen minimale inleg voor een bouwdepot, en er zijn geen extra kosten aan verbonden.

We houden het lekker makkelijk voor je. Zo’n verbouwing is tenslotte al stressvol genoeg.

Hoe gebruik ik het geld van mijn bouwdepot?

Er is geen minimale inleg voor een bouwdepot, en er zijn geen extra kosten aan verbonden. We houden het lekker makkelijk voor je. Zo’n verbouwing is tenslotte al stressvol genoeg.

Wanneer je eindelijk kan starten met de verbouwing, zal je snel tegen kosten aanlopen. De aannemer wil betaald worden, materialen moeten gekocht worden.

Tijd om aanspraak te maken op het geld in het bouwdepot. Hoe gaat dat in zijn werk? Je declareert het bedrag gewoon. Als er geen gekke dingen zijn, maken wij het geld over naar de desbetreffende partij.

Dit kan je ook zelf zijn, als je het geld in een eerder stadium (na de datum van offerte) hebt voorgeschoten. Bewaar alle bonnen, facturen en nota’s die over de verbouwing gaan dus goed.

Deze zijn niet alleen voor ons van belang, maar ook voor de belasting.

Om te lezen hoe het bouwdepot werkt, kun je kijken op je bijBouwe bouwdepot.

Wat mag je declareren uit het bouwdepot?

Aan een verbouwing van een bestaande woning zijn wel enige eisen gesteld. Zo moet de verbouwing de kwaliteit van de woning verbeteren en voor een waardevermeerdering zorgen.

Ook moeten de verbouwingen onderdeel worden van het huis. Als het vastzit aan het huis, is het goed. Tegeltjes en een dakkapel zijn ok. Je nieuwe lamellen dus niet.

Die losstaande jacuzzi in de tuin ook niet. Sorry! Wanneer het een bestaande woning betreft kun je dit geld ook gebruiken voor (achterstallig) onderhoud of renovaties.

Meer informatie over wat je wel en niet kan meefinancieren in je hypotheek lees je in ons blog ‘Verbouwen; bouw het in je hypotheek’.

Waarom nou zo'n bouwdepot?

Een bouwdepot is voor ons een manier om een laatste check te hebben op jouw hypotheek.

Een extra controle dat jouw investeringen ook echt waarde toevoegen aan het huis. Aangezien we geld uitlenen voor iets dat nog gebouwd moet worden, is het wel belangrijk dat je verbouwing net zo financieel gezond is als de rest van je hypotheek!

Krijg ik ook een vergoeding voor de rente over het bouwdepot?

Uiteraard. Over het nog niet opgenomen bedrag van het bouwdepot ontvang je rente. Deze rente wordt verrekend met de hypotheekrente die je verschuldigd bent. Naarmate je meer geld van het bouwdepot uitgeeft, ontvang je dan ook minder rente.

Het verschil tussen de rente over het bedrag in het bouwdepot en de hypotheekrente is aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Een bouwdepot loopt bij nieuwbouw 18 maanden, bij verbouwing van een bestaand huis 9 maanden.

Je kunt het depot verlengen, alleen verlies je op dat moment helaas je rente-voordeel.

Als aan het einde van de verbouwing het bouwdepot niet volledig is gebruikt, wordt na een aantal maanden je hypotheeklening verminderd met het restant.

Meevallers bij de verbouwing zijn dus mooi meegenomen! Je bouwdepot wordt afgesloten wanneer de verbouwing is afgerond of het bouwdepot leeg is.

Energiebesparende maatregelen betaal je ook uit het bouwdepot. Van plan om je huis energiezuinig te maken? Lees hier meer over de weg naar een energieneutrale woning.

Heb je al een huis op het oog?

Bereken wat je kan lenen of sluit direct je hypotheek af. Je kan zelf kiezen of je advies wilt.

Bereken direct wat je kan lenen

Hoe werkt het?

bijBouwe biedt zijn expertise en kennis aan om je een compleet beeld te geven bij het kopen van je eerste woning.  • 1Orienteren
  • 2Bezichtigen
  • 3Bieden
  • 4Kopen
  • 5Na de koop