Het bewijs van een duurzame woning: wat is mijn energielabel en wat betekent het?Het bewijs van een duurzame woning: wat is mijn energielabel en wat betekent het?
Blog

Het bewijs van een duurzame woning: wat is mijn energielabel en wat betekent het?

Oscar VerheijenOscar Verheijen4 November 2020

Dit blog is voor het laatst geupdated in 27-11-2023

Binnen een paar jaar tijd is het energielabel van iets onbekends en onbenulligs veranderd in een keiharde maatstaf voor hoe duurzaam een woning is. Steeds meer mensen geven aan dat het energielabel een belangrijke factor is bij hun aankoopbeslissing. Maar hoe kom je erachter welk energielabel je huidige of toekomstige woning heeft? En kan die nog veranderen? Je leest het hieronder.

Wat houdt een energielabel voor woningen in?

We trappen de open deur nog even in: een energielabel laat objectief zien je hoe energiezuinig een huis is. De labels lopen van A+++ tot G. Een woning met een G-label is zeer onzuinig, en zal een flinke hap uit je portemonnee nemen in de vorm van een energierekening. Gelukkig heb je genoeg mogelijkheden om je label te verbeteren.

Daarentegen staat een A+++ label voor een (nagenoeg) energie-neutrale woning, wat betekent dat je (nagenoeg) niets betaalt aan je energieleverancier. Naast natuurlijk dat Moeder Natuur je bedankt. Gemiddeld genomen wordt alles tot en met een C-label gezien als relatief energie-zuinig.

Wat is mijn energielabel?

Als je net een nieuw huis hebt gekocht weet je waarschijnlijk wel wat je energielabel is. Sinds 1 januari 2015 is een energielabel verplicht bij de verkoop van een woning. Sinds 1 januari 2021 is het verplicht dat het energielabel wordt opgemaakt door een energie-adviseur die fysiek langskomt.

Energielabel opzoeken

Benieuwd naar hoe zuinig jouw toekomstige woning is? Hier kun je het energielabel opzoeken. Hoewel je de precieze energiekosten pas weet wanneer je de verkoper ernaar vraagt, kun je wel een indicatie krijgen door het energielabel te bekijken.

Je energiekosten zullen een behoorlijk onderdeel zijn van je maandlasten. Het is dus verstandig om hiermee rekening te houden wanneer je naar huizen aan het kijken bent.

Kan ik mijn energielabel verbeteren?

Wanneer je een energielabel laat maken, wordt je huis nauwkeurig beoordeeld op energiezuinigheid. Een expert kijkt dan naar eventuele energiebesparende maatregelen die zijn genomen om het energieverbruik van de woning te verminderen. Maatregelen als zonnepanelen, dubbel glas of goede vloer-, muur- en dakisolatie.

Wanneer je huis al een A-label heeft, is er niet megaveel ruimte voor verbetering. Natuurlijk kun je verder investeren totdat je een energie-neutrale woning hebt, maar die euro's ga je moeilijk terugverdienen.

Wanneer het energielabel onder de C ligt, is er echter enorm veel ruimte voor energiebesparingen. Voor velen zal er zelfs een positieve business-case voor te maken zijn. Dat betekent dat je meer gaat besparen dan dat het je kost.

Er zijn veel verschillende partijen in de markt die je kunnen helpen bij het maken van een goede berekening. De overheid heeft samen met Milieu Centraal een eigen platform opgericht: www.verbeterjehuis.nl. Wij zijn zelf fan van homeQgo en Susteen, maar uiteindelijk gaat het erom waar jij je prettig bij voelt.

Hoe kan ik mijn energielabel aanvragen, en zitten er kosten aan verbonden?

Ben je zover, en wil je een definitief label aanvragen? Of heb je flink geïnvesteerd in verduurzaming en wil je daar bewijs van? Dat kan via een van vele energieadviseurs.

Klaar om te verduurzamen? Hoe je er achter komt welke maatregelen geschikt zijn voor jouw nieuwe woning, en wat de invloed is op je lasten en hypotheek, lees je in ons blog Financiering van energiebesparende maatregelen? [Groene hypotheek].