4 dingen waar je op moet letten bij het kopen van een appartement4 dingen waar je op moet letten bij het kopen van een appartement
Blog

4 dingen waar je op moet letten bij het kopen van een appartement

Oscar VerheijenOscar Verheijen4 December 2020

Dit blog is voor het laatst geupdated in 27-11-2023

Misschien is het je eerste stap op de huizenmarkt, of misschien is het juist een keuze om wat kleiner te gaan wonen. Maar je bent er over uit. Je gaat een appartement kopen! Schrik niet, maar een appartement kopen is net iets ingewikkelder dan het kopen van een ‘gewoon’ huis. Je moet bijvoorbeeld rekening houden met erfpacht, de VvE en onderhoud aan het appartementencomplex. Koop je een appartement, dan koop je meer dan alleen een woning. Je wordt ook mede-eigenaar van de rest van het complex natuurlijk. We willen je zeker niet afschrikken! Daarom vertellen we je graag waar je rekening mee moet houden als je kiest voor het kopen van een appartement.

Appartement kopen op andermans grond (Erfpacht)

Als je een appartement koopt in een grote stad, dan heb je grote kans dat deze niet op eigen grond staat. De gemeente heeft dan bij de bouw van het huis de grond niet verkocht aan de aannemer, maar ‘verhuurt’ deze dan.

Voor het recht om gebruik te maken van de grond betaal je een jaarlijkse bijdrage, erfpachtcanon genaamd. Het kan zijn dat dit voor een bepaalde tijd is afgekocht. Dan ligt het eigendom van de grond nog steeds bij de gemeente, maar betaal je voor de duur van de afkoop geen kosten.

Hoe dit werkt, waar je voor betaalt en wat de invloed is op je hypotheek, lees je in ons blog 'De wijsheid in pacht; wat is erfpacht en moet ik erfpachtcanon afkopen?'

Appartement kopen: de Vereniging van Eigenaren (VvE)

Als je een appartement koopt krijg je sowieso te maken met een VvE. En dat heeft nogal wat voeten in de aarde.

Zo heeft de VvE een verantwoordelijkheid om een financiële reserve op te bouwen, waar je dus ook een maandelijkse bijdrage voor betaalt. Dit noemen we servicekosten, en wordt niet meegenomen in je hypotheekberekening. Ook is de VvE verantwoordelijk voor onderhoud en heeft de VvE een complete organisatiestructuur waar jij ook een bepaalde rol in moet gaan spelen. De VvE moet ook nog eens actief zijn, anders financieren de meeste geldverstrekkers het onderpand niet.

Lees hier over de 5 zaken die jij moet weten over de Vereniging van Eigenaren (VvE) voordat je een appartement koopt.

VvE verantwoordelijkheid: het Meerjarenonderhoudsplan (MJOP)

Een VvE met een meerjarenonderhoudsplan wekt vertrouwen. Maar wat is zo’n MJOP?

In het kort: het is een rapport waarin wordt vastgelegd hoe het onderhoud aan de gemeenschappelijke onderdelen van het appartementen complex is geregeld en hoeveel het gaat kosten. Het is niet altijd verplicht, maar wel zeer handig!

Koop je een appartement, dan koop je meer dan alleen een woning. Je wordt ook mede-eigenaar van de rest van het complex natuurlijk.

Een VvE met een meerjarenonderhoudsplan wekt vertrouwen. Maar wat is zo’n MJOP?

In het kort: het is een rapport waarin wordt vastgelegd hoe het onderhoud aan de gemeenschappelijke onderdelen van het appartementen complex is geregeld en hoeveel het gaat kosten. Het is niet altijd verplicht, maar wel zeer handig!

Zo weet de VvE precies wat er gebudgetteerd moet worden, en kom je niet voor narigheid te staan in de toekomst. Het gaat tenslotte om het dak boven je hoofd!

Over MJOP’s hebben we ook een kort blog geschreven. Je vind deze hier.

Een appartement kopen in een oververhitte woningmarkt

Veel mensen associëren het kopen van een appartement met een grote stad. En in grote steden heerst nog altijd een ‘huizengekte’; veel huizen zijn binnen een paar dagen verkocht, vaak fors boven de vraagprijs.

Een manier om hier iets meer kans van slagen te hebben is door een aankoopmakelaar in te schakelen.

Aan de overweging over het wel of niet inschakelen van een aankoopmakelaar hebben we een blog geweid. Je leest hem hier.

Ben jij na het lezen van al deze informatie nog niet ontmoedigd van het kopen van een appartement? Gelukkig maar. Het valt uiteindelijk allemaal reuze mee. Heb je een mooi appartementje gevonden op Funda? Tijd om te kijken of je kan lenen!