Navigatie Link overslaanHome » Begrippenlijst » Overgangsrecht (bij een aflossingsvrije hypotheek)

Overgangsrecht aflossingsvrije hypotheek

Overgangsrecht hypotheek aflossingsvrij - Het overgangsrecht is een recht dat je krijgt wanneer je een hypotheek hebt afgesloten vóór 31 december 2012. Hierdoor kan je tot uiterlijk 2044 profiteren van de oude regels die voor jou toendertijd van toepassing waren. Je bent hiermee dus niet verplicht een eigenwoningschuld met annuïtaire aflossing aan te gaan om gebruik te maken van hypotheekrenteaftrek.

Overgangsrecht aflossingsvrije hypotheek & oversluiten - Het overgangsrecht hypotheek is ook van toepassing als je de bestaande hypotheek die vóór 31 december 2012 werd gesloten oversluit. Het overgangsrecht geldt dan voor het bedrag van je eigenwoningschuld op 31 december 2012, als er tussentijds niets is afgelost. In beide gevallen moet het wel zo zijn dat de woning jouw hoofdverblijf is.

bijBouwe ontving in 2019 een 5-sterren productrating van onafhankelijk onderzoeksbureau MoneyView voor haar aflossingsvrije hypotheek 

Regels overgangsrecht hypotheek aflossingsvrij - Had je op 31 december 2012 een bestaande eigenwoningschuld die je na 1 januari 2013 aflost? Dan gelden de oude regels als je, vóór het einde van het kalenderjaar dat volgt op het jaar waarin je de eigenwoningschuld hebt afgelost, een nieuwe lening voor een eigen woning aangaat. Voor een bedrag dat je aan eigenwoningschuld had voor 31 december 2012 ben je dan niet verplicht annuïtair of lineair binnen 30 jaar helemaal af te lossen.


Terug