Navigatie Link overslaanHome » Online hypotheek » Tarieven

Home / Online Hypotheek / rentetarieven


Kosten bijBouwe Hypotheek

Zelf afsluiten
Samen afsluiten
Nieuw bij bijBouwe
Eerste huis kopen (starter)
€ 800
€ 1500
Volgende huis kopen (doorstromer)
€ 800
€ 1700
In je huis blijven wonen (oversluiter)
€ 800
€ 1700

Ik heb een bijBouwe hypotheek
Hypotheek verhogen
€ 675
€ 1500
Verhuizen
€ 1050
€ 1950
Scheiden
€ 1950
Aflosvorm wijzigen
€ 250
€ 1500
Als je een bijBouwe hypotheek hebt zitten in bovenstaande bedragen de administratiekosten van € 250 er al bij in. Dit bedrag wordt op een later moment geïncasseerd. 

Overige kosten

Type
Prijs
Aanpassen risicoklasse
€ 0
Bouwdepot
€ 0
Overbruggingskrediet
€ 0
Annuleringskosten
(alleen na verlenging van offerte)
1% van de hypotheeksom
Toevoegen schuldenaar
€ 0
Polismutaties
€ 0


Bekijk hier ons dienstverleningsdocument, of bekijk alle belangrijke documenten van de bijBouwe Hypotheek, zoals bijvoorbeeld de voorwaarden.


Rekenvoorbeeld bijBouwe Hypotheek
Rekenvoorbeeld - 10 jaar vast


Het rekenvoorbeeld aan de rechterkant gaat over een annuïteitenhypotheek met een rentevastperiode van 10 jaar. In de berekening wordt er vanuit gegaan dat de hypotheekrente na de rentevastperiode hetzelfde blijft. Als kosten wordt uitgegaan van € 300 voor de inschrijving in het hypotheekregister, € 415 voor de taxatie, € 800 voor de bemiddeling en € 132 voor de benodigde bankgarantie. De totale kosten van de lening komen hierdoor op € 1.648.

Let op: een overlijdensrisicoverzekering (ORV) is bij ons verplicht als je aan deze voorwaarden voldoet.

Hypotheeksom
€ 132.000,-
Marktwaarde woning
165.000
Vaste debetrentevoet
1,94 % (10-jaar vast)
Jaarlijks kostenpercentage (JKP)
2,04 %
Termijnbedrag (per maand)
€ 484,-
Looptijd
30 jaar (360 maanden)
Totaalbedrag
€ 175.598,-

bijBouwe rentebladen


Alle bijBouwe hypotheekrentebladen vind je in onderstaand overzicht. Dit renteblad heb je nodig als je tijdens de looptijd van je bijBouwe Hypotheek je risicoklasse wilt wijzigen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn omdat de schuld-marktwaardeverhouding van je lening is gedaald.

Veelgestelde vragen

Zit je vraag er niet tussen? Bekijk hier alle veelgestelde vragen of de begrippenlijst.

Waarom zijn sommige rentes niet beschikbaar?


Dat komt door hoe bijBouwe aan het geld voor hypotheken komt. bijBouwe is namelijk de hypotheek zonder bank. Dat betekent dat we niet werken volgens het oude model van banken waarmee spaargeld wordt gebruikt voor het verstrekken van leningen. In plaats daarvan halen wij geld op bij institutionele beleggers, oftewel: pensioenfondsen, verzekeraars en, jawel, banken. Zij beleggen in bepaalde rentetarieven die voor hun beleggingsstrategie interessant zijn op basis van duur (rentevastperiode) en risico (schuld-marktwaardeverhouding). Ook banken halen steeds vaker hun geld voor het verstrekken van leningen niet meer bij spaarders vandaan.

Dit kan betekenen dat sommige hypotheek rentetarieven (combinaties van rentevastperiode/schuld-marktwaardeverhouding) tijdelijk uitverkocht kunnen zijn, wanneer al het beschikbare geld voor die bepaalde rente al is verstrekt. De traditionele bank, die hypotheken vanuit de eigen balans verstrekt, heeft dit probleem niet. Echter: wanneer diezelfde bank bepaalde looptijden minder aantrekkelijk vindt, zal deze hogere tarieven vragen om deze hypotheekrente tarieven te ontmoedigen. Wij zullen nooit dit soort ontmoedigingstarieven rekenen. Ook onze beleggers kunnen ons hier niet toe dwingen, we hebben immers afgesproken dat wij de rente voor nieuwe en bestaande hypotheken bepalen. 

Deze ontmoediging heeft ook nog eens negatieve invloed op klanten die hun hypotheek willen wijzigen. Die worden dan verplicht om tegen hoge rentes te wijzigen. Wij houden al onze rentes in lijn met onze scherpe rentestrategie, ook als ze tijdelijk niet beschikbaar zijn voor nieuwe klanten. Zo profiteren bestaande klanten ook van onze scherpe hypotheekrente tarieven.

Wanneer zijn alle hypotheek rentetarieven weer beschikbaar?


We kunnen helaas geen beloftes maken over wanneer rentes weer beschikbaar zijn. Op de website hebben we altijd het laatste overzicht staan. Als je nu een nieuwe hypotheek af wilt sluiten tegen een rentetarief dat niet beschikbaar is, kunnen we je helaas niet helpen.

Dat komt niet uit onwil, maar omdat we simpelweg geen geld beschikbaar hebben voor nieuwe hypotheken voor dat specifieke rentetarief. Is er geen ander bijBouwe rentetarief wat voor jou acceptabel is? Dan is het voor jou beter om eens buiten bijBouwe te oriënteren, ondanks dat we het jammer vinden je te zien gaan.