Navigatie Link overslaanHome » Je bijBouwe hypotheek » Aflosvorm wijzigen

Je aflosvorm wijzigen

Je lening kan je op verschillende manieren terugbetalen. Dit noemen we je aflosvorm. Deze kan je ook veranderen. Zo kan je bijvoorbeeld je aflossingsvrije hypotheek omzetten naar een lineaire of annuïteitenhypotheek. Zit je in een rentevastperiode? Dan blijft bij een wijziging je rentetarief ongewijzigd (tot die rentevastperiode afloopt natuurlijk). Eerst vertellen we je iets meer over de verschillende aflosvormen die wij aanbieden.

Welke aflosvormen zijn er voor mijn bijBouwe hypotheek?

Er zijn veel verschillende aflosvormen voor hypotheken. Voor je bijBouwe hypotheek heb je drie aflosvormen:

Annuïteitenhypotheek

Je betaalt maandelijks een vast bedrag. Dit bedrag bestaat uit een aflossingsdeel en een deel hypotheekrente. In het begin van de looptijd is het rentedeel het grootst. Doordat je aflost, wordt het rentedeel steeds kleiner en het aflossingsdeel steeds groter. Aan het einde van de looptijd is de hypotheek geheel afbetaald.

Lineaire hypotheek

Je betaalt een maandelijkse aflossing die elke maand gelijk is. Omdat de hypotheekschuld afneemt worden de rentelasten maandelijks lager. Hierdoor dalen zowel de bruto als de netto maandlasten gedurende de looptijd. Elke maand zijn je hypotheeklasten dus anders. Aan het einde van de looptijd is de hypotheek geheel afbetaald.

Aflossingsvrije hypotheek

Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheek waarbij je tijdens de looptijd niet aflost. Aan het einde van de looptijd staat dus de complete hypotheekschuld over.

Van annuïtair of linear naar aflossingsvrij

In principe is het niet mogelijk om van een annuïteiten- of lineaire hypotheek te wisselen naar een aflossingsvrije hypotheek. De impact hiervan is namelijk groot, bijvoorbeeld op je hypotheekrenteaftrek. Heb je betalingsproblemen en overweeg je daarom toch een aflossingsvrije hypotheek, laat het ons weten. We kijken graag samen naar de mogelijkheden. Lees hier meer of neem contact op met 010 242 1021 of bijzonderbeheer@bijbouwe.nl.

Zijn er kosten verbonden aan het wijzigen van mijn aflosvorm?

Voor het wijzigen van je aflosvorm betaal je eenmalig bemiddelingskosten á € 250. Deze betaal je nadat je definitief akkoord geeft voor de wijziging.

Hoe werkt het wijzigen van mijn aflosvorm?

Het wijzigen van je aflosvorm doe je door in te loggen op je MijnLeninginzicht. Hier kan je per leningdeel aangeven of en hoe je de aflosvorm wilt wijzigen. 

Moet ik nog andere dingen wijzigen als ik mijn aflosvorm wijzig?

Als je jouw aflosvorm wilt wijzigen, en je hebt een overlijdensrisicoverzekering (ORV) afgesloten voor je hypotheek, kan het zijn dat je ook je ORV moet wijzigen.

Of dat zo is hangt af van de dekking en de wijze waarop de ORV is afgesloten. Je dekking kan annuïtair dalend, lineair dalend of gelijkblijvend zijn.

Hoewel we in de meeste gevallen geen ORV-verplichting meer hebben, zolang je voldoet aan deze voorwaarden heb je een ORV nodig.